Δημοσιεύσεις σε Επιστημονικά Περιοδικά

  • Κεφάλαιο 12: Ιδιαιτερότητες της διαγνωστικής προσέγγισης και διαχείρισης της άνοιας στον γηριατρικό ασθενή

    Μαρίνα Κοτσάνη, Ευρυδίκη Κραββαρίτη, Αθανάσιος Μπενέτος

    Επιμέλεια: Γιάννης Σωτηρόπουλος, Χριστίνα Δάλλα

  • Όταν το φθινόπωρο του 1901 ο γερμανός ψυχίατρος Αλοΐσιος Αλτσχάιμερ αναλάμβανε την ιατρική παρακολούθηση της κυρίας Αυγούστας Ντίτερ, η οποία στα 51 της χρόνια παραπονιόταν για απώλεια μνήμης, παραισθήσεις και διαταραχές στην προσωπικότητά της, ήταν ακόμη νωρίς για να αντιληφθεί ότι βρισκόταν ενώπιον των συμπτωμάτων μιας πρωτοφανέρωτης νόσου, την οποία αργότερα θα περιέγραφε ως «μια χαρακτηριστικά δριμεία ασθένεια του φλοιού του εγκεφάλου» και που χρόνια μετά τον θάνατό του όλοι θα την αποκαλούσαν προς τιμήν του με το όνομά του: νόσος Αλτσχάιμερ. Χρειάστηκε όμως να περάσει από τότε τουλάχιστον ένας αιώνας, για να μπορέσει σταδιακά η ιατρική κοινότητα να αντιληφθεί τη σοβαρότητα και τα ιδιάζοντα χαρακτηριστικά αυτής της ασθένειας, που αποτελεί πλέον την πιο συνηθισμένη αιτία άνοιας. Εκείνο ωστόσο που τα τελευταία χρόνια εντυπωσιάζει αλλά και ανησυχεί τους ειδικούς είναι αφενός η αδυναμία ανακάλυψης αποτελεσματικής θεραπείας και αφετέρου η ανησυχητικά επιταχυνόμενη συχνότητα εμφάνισής της ανά την υφήλιο: κάθε τρία δευτερόλεπτα καταγράφεται ένα νέο περιστατικό, ενώ με βάση τους υπολογισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας περιμένουμε υπερτριπλασιασμό τους μέχρι το 2050.

    Πέρα όμως από τα ιατρικής φύσεως ερωτήματα που αναζητούν απάντηση, η νόσος Αλτσχάιμερ εγείρει και ζητήματα κοινωνικής ευαισθησίας και ενδιαφέροντος, αφού πλάι στον ασθενή που πάσχει από άνοια συμπορεύεται το μέλος εκείνο της οικογένειάς του που έχει επωμιστεί τον πραγματικά ευαίσθητο και επώδυνο ρόλο της φροντίδας του. Ο συλλογικός αυτός τόμος επιχειρεί λοιπόν να διεισδύσει με επιστημονικά υπεύθυνο λόγο στις ποικίλες πλευρές του σύνθετου και πολυπαραγοντικού προβλήματος της νόσου Αλτσχάιμερ. Απευθύνεται πρωτίστως σε γιατρούς, φοιτητές της ιατρικής και επαγγελματίες υγείας, ταυτόχρονα όμως ενδιαφέρει το ευρύτερο κοινό, αφού μαζί με την κλινική διάσταση του προβλήματος πραγματεύεται και την αντίστοιχη κοινωνική, επιθυμώντας να συμβάλει στην ενημέρωση όλων γύρω από τις δυνατότητες που παρέχονται στη χώρα μας, αλλά και παγκοσμίως, για τη φροντίδα των ασθενών και των οικογενειών τους, μέσα από τη λειτουργία των κατάλληλων δομών παροχής υπηρεσιών. Τέλος, τονίζει την ελπιδοφόρα προοπτική για εξεύρεση οριστικής θεραπείας, την οποία υπόσχεται αφενός η καινοτόμος έρευνα που διεξάγεται στα πεδία της διάγνωσης και της πρόγνωσης της νόσου, και αφετέρου ο νεο-αναδυόμενος κλάδος της Ιατρικής Ακριβείας με τη ρηξικέλευθη προσέγγισή του επί του προβλήματος.

    Το Κεφάλαιο 12: Ιδιαιτερότητες της διαγνωστικής προσέγγισης και διαχείρισης της άνοιας στον γηριατρικό ασθενή είναι διαθέσιμο για ανάγνωση εδώ

    Πληροφορίες για το βιβλίο μπορείτε να δείτε εδώ

  • Recent studies show that more people than ever before are reaching old age in better health and enjoying that health for a longer time. This Handbook outlines the latest discoveries in the study of aging from bio-medicine, psychology, and socio-demography. It treats the study of aging as a multidisciplinary scientific subject, since it requires the interplay of broad disciplines, while offering high motivation, positive attitudes, and behaviors for aging well, and lifestyle changes that will help people to stay healthier across life span and in old age.

    Written by leading scholars from various academic disciplines, the chapters delve into the most topical aspects of aging today - including biological mechanisms of aging, aging with health, active and productive aging, aging with satisfaction, aging with respect, and aging with dignity.

    Aimed at health professionals as well as general readers, this Cambridge Handbook offers a new, positive approach to later life.

    Promotes successful and healthy aging for health professionals and general readers

    Argues that disability in old age can be prevented

    Shows how the negative consequences of aging are affected by behaviors and social conditions

  • Θάνος Μπενέτος

  • Πώς να ζήσουμε ως τα εκατό και να είμαστε σε "φόρμα;" Η ιδέα είναι παλιά όσο κι ο κόσμος: ο Παράκελσος κατάπινε χρυσάφι όπως εμείς καταπίνουμε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες· ο δόκτωρ Βορονόφ μεταμόσχευε όρχεις πιθήκων σε ηλικιωμένους άνδρες... Τα μυστικά της μακροζωίας τροφοδοτούν μια κερδοφόρα αγορά που ανανεώνει κάθε τόσο τα προϊόντα και τις υποσχέσεις της. Αλλά τι ξέρουμε πραγματικά γι' αυτά; Και τι μπορούμε να κάνουμε για να "ζήσουμε ως τα εκατό και να είμαστε σε φόρμα;"

    Τι είναι μύθος και τι πραγματικότητα από όλα όσα ακούμε; Γενετικές παρεμβάσεις, αυξητική ορμόνη, Gingko, κρητική διατροφή, κόκκινο κρασί, ιχνοστοιχεία, σιέστα, ασκητισμός, περπάτημα... Ο καθηγητής γηριατρικής Θάνος Μπενέτος αναλύει και ιεραρχεί τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεση μας σήμερα, καθώς και τις ελπίδες που γεννιούνται μεσοπρόθεσμα για τον καθορισμό της βιολογικής μας ηλικίας, ώστε να πάρουμε εξατομικευμένες απαντήσεις για τη γήρανση μας.

    Σε μια εποχή όπου οι πληροφορίες διαδίδονται με ανεξέλεγκτη ταχύτητα, όπου όλα πουλιούνται κι αγοράζονται, ο συγγραφέας αυτού του βιβλίου ξεχωρίζει την επιστήμη από τον τσαρλατανισμό, την πραγματικότητα από τις φαντασιώσεις. Και μας δίνει πολύτιμες συμβουλές για την υγεία και τη μακροζωία με τρόπο απλό, ζωντανό και συχνά απολαυστικό.

Βιβλία